Седем експерта, пет въпроса: Иванка Радкова


Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни Седем експерта, пет въпроса.

Иванка Радкова, Старши автор на техническа документация, ВиЕмУеър България

Как избра да станеш автор на техническа документация?
Беше чиста случайност, която в последствие се оказа много щастлива. Литературата беше любимият ми предмет в училище. Винаги съм обичала да чета, анализирам и пиша. Съдбата обаче имаше други планове за мен след като подредих погрешно желанията си за гимназия и попаднах в Техникум по Електроника. В последствие се насочих към математиката, защото ми беше по-лесно да се подготвя за кандидатстудентските изпити с решаване на задачи, от колкото с развиване на литературни теми от автори, които вече ми бяха скучни. И така от детската ми мечта да се занимавам с журналистика, се озовах във Факултета по Математика и Информатика на СУ, а в последствие започнах работа в ИТ сферата, минавайки през различни позиции – от преводач на техническа литература от немски на български в последната година на следването, през функционално тестване на софтуерни продукти, писане на техническа документация за кратък период, след което в рамките на 11 години продължих с една от големите ми страсти по онова време – създаване на уеб сайтове и приложения.

Може би година преди да стана автор на техническа документация, започнаха първите признаци на емоционално изтощение от работата. Един ден се събудих, осъзнавайки, че тази страст си е отишла безвъзвратно. Имах шанса да видя обява за автор на техническа документация и това нещо, отдавна забравено, което бях вършила в миналото ме удари като Пангалактически гаргаробластер. Кандидаствах по обявата и се харесахме с екипа. Така започна една нова страница в моя професионален живот, но не като празен лист, а със започнатото вече от преди 14 години съдържание.

Трудно ли беше да се преквалифицираш? Какво ти помогна?
Имам късмета да се занимавам професионално в областта на информационните технологии вече 19 години. В периода, в който се преквалифицирах, имах зад гърба си много натрупан опит. Не бих казала, че е трудно, а предизвикателно, защото продукта, за който пиша техническа документация в момента е изключително комплексен. За бързото навлизане и развитие ми помогнаха и продължават да ми помагат изключително много моите колеги.

Какво най-много ти харесва в нея?
Това е професия, която предоставя много знания и развива много и разнообразни умения. Да можеш разбереш материя, написана в много на брой страници техническа спецификация и да съумееш да вземеш есенцията от всичко, да разбереш какво е важно да знае потребителят и да го събереш в няколко изречения, за мен това е невероятно. Опитвам се да пренеса този минимализъм и в личния си живот и ще се радвам, ако съумея да го постигна.

Друг страхотен аспект от работата е и ежедневната комуникация с различни екипи – софтуерни инженери, продуктови мениджъри, дизайнери. Толкова много хора с експертиза, събрани на едно място – хора, които творят, създават продукти и услуги в помощ на други хора. Енергията, която се генерира е страхотна и дава много професионален смисъл. Освен това точно тази професия се оказа перфектната пресечната точка между моята детска мечта и професионалния ми път, защото тя ми дава възможността да задавам въпроси и да пиша.

Какви за теб са най-големите предизвикателства в работното ежедневие?
Едно от най-големите предизвикателства е именно комуникацията с големия брой хора, които са с различна националност, различна култура, които живеят на няколко различни континента. И именно тук на помощ идва емпатията, рационалното мислене, търпението, интуитивното усещане какви въпроси да задам, как да получа точните отговори навреме, така че ефективността в комуникацията да ми помогне за ефективността в работата.

Друго предизвикателство е организацията и планирането на задачите, личната дисциплина и отговорност всичко написано да покрива високия стандарт за качество и да бъде създавано в определените за това срокове.

Как би описал един работен ден на автора на техническа документация?

Професията автор на техническа документация всъщност е доста креативна професия. Освен четенето, проучването, тестването на продуктите, за които пиша документация, лично аз (а вярвам и доста мои колеги) съм ангажирана с допълнителни дейности като конференции, презентации, различни курсове за повишаване на социалните и професионални умения. С развитието на технологиите се разширяват и границите на нашата професия. Уменията за минималистично писане отдавна вече не са достатъчни. Пред нас съвсем естествено са поставени допълнителни предизвикателства като например умения и знания в HTML, CSS, уеб дизайн, създаване на видео, SEO.

Ако някой мисли, че ние сме някаква форма на био роботи, трябва да го опровергая. Денят ни преминава в описаните по-горе занимания, пиене на (много) кафе и обсъждане на доста извънслужебни дейности. Може би ще се изненадате, но хобитата и интересите на около 80% от хората в тази сфера са изключително креативни – рисуване, плетене, моделиране, свирене на различни музикални инструменти, пеене.

Работният ден, а и животът на един автор на техническа документация, както виждате не е и не може да бъде скучен. Може би, защото самите ние не сме скучни хора 😊