Рекордна посещаемост на конференцията Evolution of TC 2019


За десета поредна година технически комуникатори от различни точки на света се събраха, за да обменят опит и идеи в София. Превърналата се в традиция конференция Evolution of Technical Communication регистрира рекордна посещаемост – близо 140 участници от 16 държави, като едва ли имаше по-подходящ момент за това от 10-ото юбилейно издание. Поводът бе отбелязан с торта и шампанско, а добро настроение в никакъв случай не липсваше.

Двата дни на конференцията следваха утвърдената схема за баланс между теория и практика. На 4 юни бе откриващата част с равносметка на дейността на tekom България, след което имаше разнообразие от презентации на специалисти в сферата на техническата комуникация. Елис Прат, директор на Cherryleaf, постави началото, споделяйки с аудиторията какви според него ще са уменията, които в следващите години ще са нужни на добрите технически комуникатори. Палитрата от теми обхвана API документацията, а участниците получиха също така и ценни съвети за това как се „сглобява“ едно добро портфолио при кандидатстване на нова работа. Интересна бе и дискусията за оптимизацията на търсачките, както и тази за взаимодействието между Интернет на нещата и техническата комуникация. И това не бе всичко…

Вторият ден традиционно бе с по-практическа насоченост и посетителите имаха възможност да надникнат в тънкостите на подкаста, презентирането и чатбота. Създаването на графики и изображения в софтуерната документация също предизвика сериозен интерес, а значимостта на визуализацията бе подкрепена и от практическа сесия на тема „Кога да направим видео документация“. Участниците в конференцията получиха съвети как се създава сценарий за видео и как то може да стане по-гледаемо.

Няма съмнение, че тазгодишната конференция не се ограничи само и единствено с основната си тема – “Иновации в софтуерната документация“, но излезе и извън тази рамка. Динамиката в развитието на техническата комуникация е сигурен индикатор, че и на следващото издание на Evolution of TC ще има за какво да се говори с не по-малък ентусиазъм.

 

Автор: Кристина Близнашка (VMware)

Снимки: Acta Verba