Важно ли е да мислим за SEO по време на създаване на документация


На тазгодишнaта конференция Evolution of TC, Дженифър Макдейд (Jennifer McDaid, Information Architect and Content Strategist) от VMware, проведе изключителна презентация, последвана с уъркшоп, относно важността на SEO правилата, за които е добре да мислим при създаване на документация.

Дженифър засегна основни въпроси, които много от нас вероятно пропускат да си зададат по време на работа, а именно:

  • Знаем ли какво е SEO и какво е SEM?
  • Как да подобрим съдържанието си с цел по-добра оптимизация?
  • Какви средства бихме могли да използваме за анализ на своето съдържание и как да идентифицираме какво търсят нашите потребители?
  • Какво въздействие бихме могли да постигнем посредством оптимизация?

В проучване направено сред технически комуникатори, 52% споделят, че техните потребители се затрудняват да намерят точната информация. Основната част от нашите потребители идват от Google, като на ден се правят по 5 милиарда търсения.

Каква е разликата между SEM и SEO?

Докато целта на SEO е посредством оптимизиране на кода и съдържанието на даден сайт, той да се позиционира на по-предни позиции в Google, SEM използва търсещите машини с цел реклама на даден уеб сайт или бизнес. Купуването на ключови думи е SEM, а не SEO.

Можем ли да „излъжем“ Google посредством SEO?

Ако преди години е имало начини и трикове, с които да се излъжат роботите на Google, днес това не е възможно. Вместо да влагаме усилия в това да измисляме начини как да надхитрим т.нар. Crawler (програма, която автоматично намира и обхожда уеб сайтовете), по-добре да се уверим, че сайтът ни ще бъде добре приет от Google. Как може да стане това? С добрa SEO и добър UX. Статистиката показва, че потребителите кликат на първите няколко линка от първа страница на Google и вероятността да отидат някъде другаде е много голяма, ако не сме позиционирани добре.

Кои са съветите, които Дженифър даде, за да се издигне сайтът ни на по-предни позиции?

Съдържание

Това, което пишем е от изключителна важност. Затова е добре да се уверим, че съдържанието ни е релевантно на това, което търсят потребителите и представената информация е вярна.

Създаване на съдържанието

Съдържанието ни трябва да е добре организирано, изреченията да са прости и ясни. Всяко заглавие и описание е задължително да бъдат уникални. Заглавията е добре да бъдат не повече от 55 знака, а описанието е желателно да не надхвърля 164 знака. А ако няма как да бъдем кратки е най-добре да споменем първо най-важните неща. Идеята да използваме една и съща ключова дума в една страница многократно (повече от 3-4 пъти) не е добра. По-добре да използваме някой от туловете за анализ на ключовите думи, с които да проверим с какво бихме могли да заместим въпросната дума.

Кои са туловете, които бихме могли да използваме за анализ на ключовите думи?

Технически специфики

  • Мобилна версия на сайта – сайтовете, които притежават мобилна версия, получават по-добро позициониране в Google.
  • Скорост на сайта – колкото по-бързо се зарежда един сайт, толкова по-добре се позиционира в Google.
  • Структура на сайта
  • Има ли карта на сайта и мета данни

Ако техническият екип не е покрил този базов минимум, каквото и уникално съдържание да напишем, няма да доведе до по-добри резултати.

Google ли е единствената машина за търсене?

Не, но Google доминира над останалите като Bing и Yahoo.

Кои са туловете, които бихме могли да използваме, за да тестваме своите сайтове от техническа гледна точка?

Безплатни

Платени

Прилагането на тези съвети със сигурност няма да ни направи SEO гурута, но при всички положения ще направи съдържанието ни по-видимо и достъпно за нашите потребители. Ето защо е важно по време на нашата работа да мислим за някои от нещата, които Джен представи.

 

Автор: Ваня Радкова (VMware)

Снимки: Acta Verba и pexels.com