Седем експерта, пет въпроса: Йордан Митев


Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни Седем експерта, пет въпроса.

Йордан Митев, Автор на техническа документация, Прогрес Софтуер

Как избра да станеш автор на техническа документация?

По време на работата си в областта на технологиите и особено по време на работата си в техническата поддръжка разбрах колко важно е да можем да се изразяваме ясно и разбираемо за хората, с които комуникираме. Станах свидетел на това как колеги с по-слаби технически познания, но с отлични комуникационни способности успяваха да спечелят благоразположението дори и на най-трудните клиенти, докато други, които бяха отлични в техническо отношение, просто не можеха да предадат правилно техническите решения на проблемите. Разбрах, че не можем да сме успешни, ако не можем да бъдем разбрани. Започнах да усъвършенствам писането си и видях, че това ми се отдава. Насочих се към създаването на курсове за техническо обучение, а след това станах автор на техническа документация.

Трудно ли беше да се преквалифицираш? Какво ти помогна?

Със сигурност е имало и трудни моменти, но като цяло преквалифицирането мина гладко и приятно. Много ми помогнаха обученията за автори на документация, отзивчивостта на по-опитните колеги, общности като writethedocs.org, Теком и не на последно място, филоложкото ми образование.

Какво най-много ти харесва в нея?

Харесва ми да виждам как една сложна концепция, която първоначално е почти неразбираема за мен, след време бива представена и обяснена в един подреден и лесно четим текст. Харесва ми да се срещам с нови продукти и колеги, както и да ги опознавам. Харесват ми предизвикателствата, които ми носи тази професия.

Какви за теб са най-големите предизвикателства в работното ежедневие?

Понякога е трудно да опознаеш достатъчно бързо продукта, за който пишеш, и често трябва да търсиш помощ. Като автори на техническа документация работим близо с разработчиците, техническата поддръжката и продуктовите мениджъри, така че трябва да се преборим за тяхното време и внимание. Благодарен съм на всички тези колеги, защото винаги успяват да откликнат, независимо колко са натоварени.

Как би описал един работен ден на aвтора на техническа документация?

Едва ли някой ще се учуди, че първата ми работа сутрин (след кафето, разбира се) е да си проверя пощата. След това приоритизирам задачите си за деня. Обикновено първо се заемам със статиите, които чакат за редакция от мен. По-късно провеждам няколко срещи, за да науча повече за задачите, над които работя, или пък, за да планирам изпълнението на бъдещи инициативи. И тогава идва и моментът, в който започвам да пиша.